A pénteki pihenőnapokon Kurdisztán legszebb helyeit barangoljuk be. Legutóbb Bavian, Lalish, Maltai és Jerwan kulturális emlékezetével ismerkedtünk meg.

Bavian szikladomborműveinek az újasszír főváros, Ninive közelében őrzik Szín-ahhé-eriba (kb. 704-681 BCE) hatalmas vízvezeték-rendszerének forrásait. A monumentális véseteken a királyt látjuk, amint Assur és Ninlil istenségeknek mutat be áldozatot; emellett számtalan kisebb méretű ábrázolás, illetve néhány felirat maradt meg – sajnos rohamosan romló állapotban.

A világ legkorábbi vízvezetéke a főváros kertjeibe vezette a hegyekben összegyűjtött vizet. A kváderkövekből emelt konstrukció tekintélyes szeletét nézhettük meg Jerwan-ban, itt vég nélküli feliratok sorozata látszik. Naplementére érkeztünk ide, különösen hangulatos volt a közelben táborozó nomádok csaholó, busa fejű kutyái között utat törni magunknak.
A maltai reliefeket Dohuk város melletti hegyek tetején vésték ki a mesterek – az újasszír panteon istenalakjai a meredélyek tövében futó útról alig vehetők ki. Az elrejtett helyszín utal rá, hogy az alkotások elsősorban nem emberi szemek számára készültek. Más újasszír ábrázolásokkal ellentétben Szín-ahhé-eriba itt nem az istenek jelképeinek, hanem maguknak az isteneknek mutat be áldoztatot. A többé-kevésbé emberi alakok fantasztikus lények hátán állva fogadják az uralkodó hódolatát.

A múltba révedő újasszír emlékek után ma is élő hagyományokkal találkoztunk Lalish-ben. A jezídi vallású kurdok legszentebb, 900 éves templomában jártunk – mezítláb, mivel a cipőket már a közeli utcákban sem ildomos hordani. A kereszténységből, zoroasztriánizmusból, szúfizmusból és más misztikus tanokból táplálkozó jezidita vallás központjában a föld mélyére szálltunk. A templom alatti katakombákban feketén ásító monolit szobrok, olajos hombárok, és Sheikh Adi ibn Musafir 800 éves sírja várt ránk. A jeziditák folyamatos pogromok áldozatai, ottlétünkkor egy fiatal nő temetésén vettünk részt, aki az ISIS foglyaként önkezével vetett véget életének. Egészen különös élményekkel gazdagodtunk itt.