Grd-i Tle régészeti feltárásán rétegről rétegre haladunk visszafelé az időben. A hatalmas településdomb letűnt civilizációk kincseit fedi fel az ELTE BTK Kurdisztáni Régészeti Expediciója előtt. Két évvel ezelőtt középkori erődöt és temetőt ismertünk meg a tell felső rétegeiben, a nagyszámú gyereksír feltárása még ez évben is zajlik. Tavaly hellénisztikus és pártus leleteket találtunk, idén pedig elértük az Újasszír Birodalom (i.e. 934–612) izgalmas emlékeit.

Egy ókori város élete a Zagrosz árnyékában

A Zagrosz egyik termékeny völgyében, ötszögű kerítőfallal védett alsóváros és a fölé magasodó citadella alkotja az egykori asszír települést, Grd-i Tle lelőhelyet. A citadella északi lábánál több felületet nyitottunk meg (IV és IVA), ahol idén, többezer év után újasszír lakóházak láttak ismét napvilágot. A lakóhelyek felszerelései nagy számban, eredeti helyükön, szinte teljes épségben kerültek elő.

A lakóépületeket, ahogy ebben a régióban szokás, nagyméretű folyami görgeteg kövekkel és törtkővel alapozták, majd erre emelték az agyagtégla falakat. Az egyik négyszögletes helységet nagy valószínűséggel sörfőzésre használták. Tűzhelyet, mozsártörőt, sorokba álított tároló-, főző- és kiöntőedényeket találtunk a műhely padlóján.

Jelenleg e házaknak még csak kis részét tártuk fel, de a következő szezonok során az asszír háztartások teljes megismerésére törekszünk majd. Ritka jelenség a régióban, hogy egy újasszír citadella teraszai, és az azokra emelt lakóépületek egyáltalán megismerhetőek, az pedig kivételes szerencse, hogy ilyen épségben találtunk rájuk.

A felszerelések jó állapotban való megmaradását segítette, hogy a települést valamikor az újasszír kor folyamán elpusztították. A támadás nyomait jelző nyílhegyekből többet is megtaláltunk. A súlyosan megsérült házakat a földre hullott, vagy eleve ott tartott edényeikkel együtt planírozták el, és a falak agyagtégláinak omladéka megvédte azokat. A házak romjai fölött egy kavicsokkal kirakott útszakasz is előkerült, ami egy következő újasszír települési esemény tanújele.

Az asszír elit nyomai

A citedalla felső részének asszír rétegét is sikerült azonosítani, a tell felszíntől számított 4,2 méter mélységben. Ezt nagy tömegben felhalmozott asszír elit kerámia jelezte. A település egészén használt kerámia minősége, például a mázas, vagy a fényes vörös felületű (agyagmázas és fényezett) edények jelenléte egyértelművé teszi, hogy fontos asszír centrumról van szó, amely már a helyzeténél fogva is uralta a térséget. A citadella alatti keleti teraszán nyitott felületen (II. felszín), egy hellénisztikus-pártus kori épület alatt is dúsul az asszír kerámia mennyisége, de egy bronzból készült, lovak díszeiként használt újasszír kori csengő is jelzi, hogy közelednek az újasszír szintek.

A korábbi évadok a lelőhely felméréséről, a település megismeréséről szóltak. Idén az eredeti célitűzéseknek megfelelően, a legtöbb helyen megtaláltuk az asszír várost, a későbbi korok emlékei alatt. Természetesen a hatalmas Újasszír Birodalom más területein is kutattak lakónegyedeket, de kevés az a lelőhely, ahol ennyire jól maradt fenn a berendezés. A birodalmak belső szerkezetének és működésének megértéséhez alapvető a sokszor speciális tevékenységekkel foglalkozó háztartási egységek megismerése. Így nem túlzás azt állítani, hogy Grd-i Tle idei feltárási évada már most tudományos szenzációval szolgált.